Колумни

Што се вирусите?

Вирусите се само група на неактивни хемиски супстанции надвор од живите клетки. Ни живи, ни мртви. Кога вирусите напаѓаат жива ќелија, тие ја искористуваат за производство на нови вируси што е можно побрзо.

Фотографија на Ana Gligorova.

Вирусите се изградени многу едноставно; тие се од наследен материјал и протеински молекули. Вирусите се многу помали од бактериите и може да се набудуваат само со електронски микроскоп. Вирусите предизвикуваат разни болести

Вирусите се познати пред се како патогени на многу болести. Вирусите можат да ги заразат сите видови на живи суштества, од бактерии, габи, растенија и животни. Вирусите што инфицираат бактерии се нарекуваат бактериофаги. Некои вируси не прават голема штета на телото, а некои предизвикуваат сериозна болест.
Вирус- непредвидлив, можно генетски модифицуиран, мкстериозен и тежок за лекување. Всушност не се лекува со конкретни лекарства, туку силниот имунитет на организмот го победува, а компликациите предизвинаки од него се лекуваат со одредени лекарства.
Вирусот што не напаѓа и е во војна со нас, а не ја познаваме оваа матерјална честичка.за да добро ја избегнема. За да до некаде се спасиме треба да се изолираме од неа. ШТО ПОДАЛЕКУ. НЕ ЛИ ГО РАЗБЕРЕМЕ ОВА, ВО ВОЈНАТА ВИРУСОТ СЕКОГАШ ПОБЕДУВА. ТОЈ Е УБИЕЦ, ОТРОВ.ПОСТОЈАТ НЕКОИ ЧЕСТИКИ ОД КОИ ТРЕБА ДА СЕ БЕГА , ЕДНА ОД НИВ Е ВИРУСОТ, А ОД ЛУЃЕТО ПСИХОПАТИТЕ. ПОСЕБНО ТРЕБА ДА СЕ БЕГА ОД КОМБИНАЦИЈАТА ВИРУС И ПСИХОПАТА ВО СОЈУЗ. ИЗОЛАЦИЈА!

Ana Gligorova
Покажи повеќе
Назад на горното копче
mk_MK
sq mk_MK
Затвори