Македонија

Османи со писмо до Ленарчиќ побара активирање на Европскиот механизам за цивилна заштита

Заменик Претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, денес со писмо до Еврокомесарот за кризен менаџмент Јанез Ленерчиќ побара активирање на Европскиот механизам за цивилна заштита за Република Северна Македонија.

„Сега засега мерките кои ги презема Владата во справување со пандемијата КОВИД 19 даваат ефикасни резултати, но со оглед на растечкиот број на заболени во земјата, во периодот што претстои, земјата ќе има потреба за дополнителни медицински средства, материјали и опрема за соодветна теренски активности, за кои сметаме на помошта до механизмот за цивилна заштита на ЕУ”, стои во писмото.


Република Северна Македонија е членка на Европскиот механизам за цивилна заштита, од каде и претходно, во 2016 година, користеше помош за време на поплавите во скопскиот регион.

 извор/влада на рсм

 

Покажи повеќе
Назад на горното копче
mk_MK
sq mk_MK
Затвори