Македонија

Општина Карбинци ќе спроведе авионско третирање против возрасни комарци

Соопштение за јавноста

Општина Карбинци ја информира јавноста дека на ден 02.07.2020 година (четврток) со
почеток во 05,00 часот до 08,00 часот ќе спроведе авионско третирање против возрасни
комарци.
Третирањето ќе се изврши на површина од 300 Ха и тоа:
– 200 Ха (лево и десно по 100 метри од речното корито на Брегалница со почеток од
река Злетовска до село Чардаклија односно Стар Караорман во должина околу 10 Км;
– 30 Ха оризни полиња под село Крупиште;
– 25 Ха по течението на Таринска/Раданска река (50 метри лево и десно од речното
корито) од уливот во река Брегалница до над село Радање;
– 20 Ха по течението на Козјачка река (50 метри лево и десно од речното корито) од
уливот на река Брегалница до над село Козјак; и
– 25 Ха по течението на Аргуличка/Црвулска река (50 метри лево и десно од речното
корито) од уливот во река Брегалница до над село Аргулица.
Се известуваат пчеларите во времето на третирањето и 3 – 4 часа потоа да ги затворат
кошниците со пчели, заради можност од влијание на средството со кое се врши
третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.
Во случај на врнежи, прскањето ќе биде одложено за наредниот ден.
Ве молиме соопштението да го емитувате во период од 29.06.2020 година (понеделник)
до 01.07.2020 година (среда).

извор / општина карбинци

Покажи повеќе
Назад на горното копче
mk_MK
sq mk_MK
Затвори