Македонија

Затвор до една година

за непочитување на мерките против ширење на коронавирусот

„Тој што за време на епидемија на некоја опасна заразна болест не постапи според прописите или наредбите со кои се определуваат мерки за нејзиното сузбивање или спречување, ќе се казни со парична казна или со затвор до една година. Ако делото од овој член го стори правно лице, ќе се казни со парична казна“, стои во член 206 за непостапување според здравствените прописи за време на епидемија.

По препорака на Комисијата за заразни болести, Владата донесе одлука градинките, училиштата и факултетите да се затворат 14 дена. Брeмените жени и хронично болните, како и еден родител на деца до 10 години да се ослободат од работа. Пензионерите да не го користат јавниот превоз, а родителите да не ги носат децата во игротеки.

Извор: СДК

Тагови
Покажи повеќе
Назад на горното копче
mk_MK
sq mk_MK
Затвори