Македонија

Заев на утрински брифинг: Солидарност мој народе, побогатите да платат повеќе

и да дадат најголем придонес за надминување на кризата

Соопштение за јавност

 

 

Повикувам на солидарност кај граѓаните, во вакви услови на здравствена и економска криза. Секако најбогатите треба да дадат најголем придонес за надминување на состојбите и затоа кратењето кај тие што земаат најголеми плати е најголемо, а потоа следуваат оние со помали плати. И она што е важно, тоа е предложено во време кога најмалку три месеци ќе бидат одложени кредитите и извршувањата, порача претседателот на СДСМ Зоран Заев во денешното гостување на емисијата „Утрински брифинг“.

Тој нагласи дека очекува компаниите со најголеми добивки најмногу да помогнат, зошто ако ја заздравиме државата, тие ќе можат да продолжат успешно да работат.

„Затоа најбогатите на своите плеќи најмногу треба да понесат. Очекувам и побогатите да партиципираат, барем да си ги авансираат своите давачки. Ако сите помогнеме многу поефикасно државата ќе се справи со кризата“, рече претседателот Заев.

Тој нагласи дека сите што се погодени од кризата ќе добијат поддршка, но нема да добијат помош тие што отпуштиле работници, бидејќи мора да се сочува секое работно место.

„Солидарност мој народе, секако побогатите да платат повеќе, за да можеме побрзо да го нормализираме животот на граѓаните“, заврши Заев.

 

izvor/sdsm

Покажи повеќе
Назад на горното копче
mk_MK
sq mk_MK
Затвори