Социјални Мрежи

Владата ќе може брзо и ефикасно да управува со ресурсите на државата

Ја поздравувам одлуката на Претседателот Stevo Pendarovski да прогласи вонредна состојба. Сега Владата ќе може брзо и ефикасно да управува со ресурсите на државата и навремено да реагира на предизвиците кои ни претстојат и на здравствен и на економски план.

 Што значи вонредна состојба?

Вонредна состојба значи дека Владата добива и Законодавна и Извршна власт. Со тоа, се олеснува работата на Владата во време на кризи и истата може да носи одлуки за добро на граѓаните многу побрзо и поефикасно.

 Како Владата го прави тоа?

Преку носење на Уредби со сила на закон, кои важат само додека трае вонредната состојба.

 Дали ќе има полициски час или ограничување на движењето?

Во овој момент нема таква одлука, следете ги сите понатамошни одлуки на Владата и ќе бидете информирани за евентуални ограничувања на движење.

 Дали треба да направам резерви на храна?

Не, во државата има доволно резерви и на храна. Останете во своите домови, не излегувајте доколку немате потреба и купувајте онолку колку што ви треба.

Придржувајте се до мерките и препораките, само тако побрзо и полесно ќе ја надминеме оваа состојба.

E përshëndes vendimin e Presidentit Stevo Pendarovski për të shpallur një gjendje të jashtëzakonshme. Tani qeveria do të jetë në gjendje të menaxhojë me shpejtësi dhe efikasitet me resurset e shtetit dhe tu përgjigjet në kohën e duhur sfidave që paraprijnë si në shëndetësi ashtu edhe në ekonomi.

ℹ️Çfarë do të thotë gjendje e jashtëzakonshme?

Gjendje e jashtëzakonshme do të thotë që Qeveria dispobon me fuqinë legjislative dhe ekzekutive. Me këtë, lehtësohet puna e Qeverisë në kohë krize dhe mund të sjellë vendime për të mirën e qytetarëve shumë më shpejt dhe me efikasitet më të madh.

ℹ️ Si do ta bëj qeveria këtë?

Me miratimin e dekreteve me fuqi ligjore, të cilat zbatohen vetëm gjatë gjendjes së jashtëzakonshme.

 A do të ketë shtetrrethim ose kufizim të lëvizjes?

Në këto çaste nuk ka një vendim të tillë, ndiqni të gjitha vendimet e mëtutjeshme të qeverisë dhe do të informoheni për çdo kufizim lëvizjeje.

 A duhet të bëjmë furnizime me rezerva ushqimore?

Jo, shteti ka furnizime të mjaftueshme me ushqim. Qëndroni në shtëpitë tuaja, mos dilni nëse nuk keni nevojë dhe furnizohuni me aq sa keni nevoje.

Ndiqni masat dhe rekomandimet, vetëm ashtu do të tejkalojmë këtë situatë në mënyrë më të shpejtë dhe më lehtë.

Фотографија на Венко Филипче.Фотографија на Венко Филипче.

Фотографија на Венко Филипче.Фотографија на Венко Филипче.

Венко Филипче

Покажи повеќе
Назад на горното копче
mk_MK
sq mk_MK
Затвори