Свет

Бранко Црвенковски се обрати на “21- Копаоник бизнис форум”

КОПАОНИК „Мини Шенген“ за економска поврзување на регионот

Претседателот на Република Македонија од 2004 до 2009 година, Бранко Црвенковски, праша дали постои рационална причина зошто граѓаните од регионот не би можеле поефтино да патуваат и полесно деловно да работат .

„Оваа иницијатива треба да создаде структура како дел од европските интеграции. Без оглед на тоа што мислиме, како водачи на регионот, ние мора да разбереме, од гледна точка на Брисел, Берлин, Париз, дека при градење на долгорочна стратегија за изградба на ЗБ, не за одделни земји “, вели Црвенковски.

Тој исто така посочува дека 10 години пред потпишувањето на Преспанскиот договор во 2018 година, ЕУ дала препорака на Македонија, земјата да не може да ги започне преговорите со ЕУ сè додека не се реши спорот со Грција

„Потоа е направен горчлив и тежок компромис и кога тоа се случи, се доживеа горчлив шок“од ЕУ изјави тој.

Црвенковски посочува дека ова предизвика големо разочарување кај граѓаните, и го поткопа кредибилитетот на властите и тоа е причината што наскоро ќе се одржат предвремени избори во северна Македонија.

„Се испостави дека ЕУ не го одржува својот збор и не ги исполнува своите ветувања“, истакна тој, додавајќи дека се испраќа лосш сигнал за сите.

Тој исто така посочува дека се зборува дека ЕУ веќе е нефункционална во донесувањето одлуки и дека проширувањето само би се искомлицирало.

„Без оглед на ставот на ЕУ, што ќе одлучи дали Западен Балкан е во ЕУ, ние мора да продолжиме со реформите и да го продолжиме европскиот курс за доброто на нејзините граѓани и нивната иднина“, рече Цвенковски.

Покажи повеќе
Назад на горното копче
mk_MK
sq mk_MK
Затвори